Пътните строители започнаха национален протест с блокади на ключови пътища в

...
Пътните строители започнаха национален протест с блокади на ключови пътища в
Коментари Харесай

„Всеки труд се заплаща“: Пътните строители излизат на протест

Пътните строители започнаха национален митинг с блокади на основни пътища в страната. Искането им е страната да изплати насъбраните отговорности за осъществяваните от тях действия.

Протестът на пътните строители стартира в тази заран в София с протест пред постройката на Народното събрание. В 11:00 ч. те ще блокират площад „ Цар Освободител “ и ще се насочат към Министерството на финансите. От браншовата камара " Пътища " и Българската асоциация " Пътна сигурност " упорстват Народното събрание да одобри плана за решение, с който да бъдат изплатени насъбраните близо 1 милиарда лв..

Освен в столицата, митингите включват блокади на основни транспортни точки в страната. Между 11 и 14 ч. ще бъде спряно придвижването Русе – Варна, ще има и блокади на Айтоския и на Ришкия проход.

Във вторник премиерът Кирил Петков разгласи, че са предложили на съдружните си сътрудници да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните компании и предложи над 600 млн. лв. да се платят на пътните компании незабавно. Останалите 50% ще би трябвало да минат през парламентарен доклад и ще бъдат разплатени след спомагателни инспекции, които да покажат какви действия са осъществени и на какво съображение.



Предложението би трябвало да бъде гласувано в сряда. Подобно предложение беше импортирано в Народното събрание предходната седмица от Гроздан Караджов, само че решението на два пъти беше отлагано, което провокира недоволството на пътния отрасъл.

Много от компаниите обаче са " преизпълнили " договорите си и желаят средства за строително-монтажни работи, които не са били заложени в първичните договори.

Други са били наети за подизпълнители, без това да е било уговорено с възложителя и без законът да го разрешава (инхаус процедурите). 

По време на ревизия на Автомагистрала " Хемус " тази седмица отрасловият министър Гроздан Караджов сподели пред медиите, че " възелът инхаус би трябвало час по-бързо да бъде развързан ", с цел да не се трансформира Автомагистрала „ Хемус “ от " една огромна фантазия на българите в едно голямо крушение ".

Още при двете служебни държавни управления предходната година стана ясно, че има голямо разминаване сред бюджетa на Агенция " Пътна инфраструктура " и предоставените от организацията строителни и ремонтни работи. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР